Texel Foto's

Natuurgebieden

Natuurgebieden

Texel heeft zo'n 40 fantastische natuurgebieden waar je wandelend of fietsend kunt genieten van de omgeving. Trek erop uit en ontdek dit bijzondere stukje Nederland!

De duinen van Texel

Bij aankomst op Texel kun je meteen het Nationaal Park in. Vanaf de veerhaven in het zuiden van Texel loopt een onafgebroken brede duinstrook langs de westkant van het 30 km lange eiland naar de noordpunt bij de vuurtoren. Of je nu van wandelen, fietsen of vogels kijken houdt, er graag op de mountainbike op uit trekt of dol bent op hardlopen: het kan allemaal. Hieronder enkele tips.

Van de Mokbaai tot de vuurtoren

Vanaf de veerboot heb je links al uitzicht op de Mokbaai, die wel 'de Waddenzee in het klein' wordt genoemd. De baai grenst aan het jungle-achtige duingebied De Geul, waar de grootste lepelaarskolonie van Nederland te vinden is. Via de Horsmeertjes kom je bij de uitgestrekte zandplaat De Hors. Richting het noorden ligt De Bollenkamer, waar zomers de heide prachtig bloeit. De Westerduinen grenzen aan het Texelse bos De Dennen. Via de Bleekersvallei kom je bij het duinpark dat bij Ecomare hoort. Hou je van bloemen? Het Alloo staat bekend om zijn orchideeënpracht! In de Seeting ligt het hoogste punt van Texel: de Seetingsnol, een hoge duintop met uitkijkpunt. Als je voorbij De Koog bent, verbreden de duinen zich weer in De Nederlanden, dat doorloopt tot De Muy. Het unieke natuurgebied De Slufter wordt regelmatig overspoeld door de zee. Aan het eind van de Eierlandse duinen kom je bij de vuurtoren. Als je nog even 'de hoek' van het eiland omgaat, kun je heerlijk wandelen in de vogelrijke Robbenjager.

Broedvogels langs de dijk

Dicht bij de veerhaven kun je de vele prachtige broedvogels in De Petten perfect bekijken vanaf de weg. Langs de waddendijk ligt vanaf de Molenkolk een serie binnendijkse brakke natuurgebiedjes die een toevluchtsoord vormen voor vogels en bijzondere planten. Deze kuststrook tot aan het noorden van Texel wordt de Vogelboulevard genoemd, omdat in elk gebied vele vogels eten, leven, rusten en broeden.. De Prins Hendrikzanddijk heeft een prachtig uitkijkpunt. Na Oudeschild kom je langs Ottersaat, Zandkes, Wagejot, en Drijvers Vogelweid De Bol. Utopia is een weiland dat enkele jaren geleden is teruggegeven aan de natuur; met groot succes, want het trekt jaarlijks vele duizenden broedvogels. Richting De Cocksdorp vind je nog twee vogelgebieden, De Schorren en De Volharding. Al deze gebieden worden beheerd door Natuurmonumenten. Met hen kun je mee op excursie naar De Schorren. Daar wandel je met de boswachter over het wad en door de kreken.

Landschapsreservaat

Fiets of wandel eens door het glooiende landschap van Landschapsreservaat de Hoge Berg, met insectenreservaat De Zandkuil, tussen Den Burg en Oudeschild. In het Hoge Berggebied vind je het hele jaar door veel schapen. Het landschap is ingericht met schapenboeten, tuunwallen en boerderijen. Boerenland en natuur komen hier samen. Wandelend op de kronkelende paadjes is het heerlijk genieten van de natuur!

Nieuwe natuur

Natuurmonumenten heeft het natuurgebied Waalenburg bij De Waal uitgebreid. Het boerenland is hier teruggegeven aan de natuur. Het is een paradijs voor (zeldzame) orchideeën en weidevogels. Die laatste zijn goed te zien vanuit de kijkhut bij de Ooster- en Westerkolk. Je kunt door Waalenburg wandelen, fietsen en met een excursie meegaan. Ook kun je er een bezoek brengen aan Natuurcentrum De Marel. Polder Waalenburg is een van de oudste natuurreservaten van Natuurmonumenten.

Client

Texel Foto's

Date

04. Mai 2022

Tags

Texel